miércoles, 15 de enero de 2014

Conferència "Del futurisme al retrofuturisme: amors i desamors entre homes i màquines". 12 de febrer, 19h, FNAC L'Illa amb Jordi Font-Agustí

Sorvolando in Spirale il Colosseo (Spiralata). De Tato (1930)


Aquesta activitat serà en català. Esta actividad se realizará en catalán.

Aquest any, en Jordi Font-Agustí, autor de la primera novel·la Steampunk catalana La febre del vapor (2010), guardonada amb el premi Manuel de Pedrolo, ens torna a oferir una fantàstica conferència totalment nova i escaient per a l'ocasió

Del futurisme al retrofuturisme: amors i desamors entre homes i màquines.


Les avantguardes es van mirar les màquines, i la tecnologia en general, d’una manera molt diferent a com ho havia fet el romanticisme i el realisme: en van fer objecte d’interès artístic per elles mateixes. Era potser la darrera mirada optimista sobre el progrés tecnològic.

Els efectes no desitjats de les consecucions tecnocientífiques van obrir les portes a les distòpies, als escenaris postnuclears i a les pel·lícules de catàstrofes. I si bé la ciència-ficció ortodoxa va buscar nous escenaris de convivència fructífera entre humanitat y tecnociència, el cyberpunk va ocupar-se de recordar que tecnologia i poder tenen vincles poderosos i temibles.

El retrofuturisme és un pas més en la creació artística que busca, per la via de la imaginació i la recreació, reflexionar sobre els passats que no van ser per entendre millor el present que ha estat i ajudar a establir el futur que volem.

La conferència seguirà l’itinerari descrit, amb profusió d’exemples literaris, cinematogràfics i de novel·la gràfica i tindrà com a objectiu que els assistents en surtin amb una mirada nova sobre la producció retrofuturista, una mirada que descobreixi la reflexió sovint subjacent en les històries steam i dieselpunk.

En Jordi Font-Agustí (Badalona, 1955) és enginyer i novel·lista. Membre de l’AELC i la SCCFF. Ha publicat, entre altres: Assassinat a l'Escola del Treball (1993), La força del riu (1996), Contracorrent (Premi El lector de l’Odissea 2000), Traficants de llegendes (Premi internacional de ciència ficció de la UPC 2003) i La febre del vapor (Premi Manuel de Pedrol de ciència-ficció 2010). Algunes d’elles han estat traduïdes al castellà.
Va codirigir la col·lecció Solaris de relats juvenils de tema tecnocientífic i va coordinar el volum Entre la por i l’esperança. Percepcions de la tecnociència en la literatura i el cinema (2002). Ha impartit a la UPC el curs Història de la tecnociència a través de les arts. Publica un article mensual sobre el ferrocarril en les arts a la revista Vía Libre de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles."


Totes les dades per a què t'ho apuntis 

Dimecres 12 de febrer a les 19h. FNAC L'Illa. Av. Diagonal 549. Hi arriben, en ordre de proximitat: Trambaix parada L'Illa; 6, 7, V7, 33, 34, 66, 67, 78, L51, L57. Metro L3 Maria Cristina (a 5-10 minutos).

Activitat gratuïta

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.